Składniki:
Na początku przygotowujemy naleśniki:
*400g mąki orkiszowej (ja użyłam pełnoziarnistej pszennej, owsianej i żytniej)
*2 całe jajka
*2 żółtka
*300 ml mleka
*300 ml gazowanej wody mineralnej (dałam trochę więcej)
*1 łyżeczka cukru
*szczypta soli
*3 łyżki oliwy
*1 łyżka oliwy do smażenia
1. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy wodę i mleko. Miksujemy.
2. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i olej. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
3. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.
Farsz:
*ok.2/3 główki kapusty
*500g piersi z mięsa z indyka
*2 marchewki
*1 cebula
*liść laurowy, ziele angielskie
*przecier pomidorowy (w kartoniku)- nie koncentrat!
*sól, pieprz, papryka słodka, curry
- Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Mięso indycze zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy do miękkości.
- Do wywaru dodajemy również 2 obrane marchewki.
- Kiedy mięso i marchewki zmiękną, wyjmujemy je z wody (bulion można wylać lub wykorzystać do zupy). Całość mielimy w maszynce do mięsa lub w blenderze.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni (lekko muśniętej oliwą).
- Do ugotowanej i odcedzonej kapusty dodajemy zmielone mięso, marchewkę i cebulę. Dodajemy przecier (ilość według uznania). Przyprawiamy, dokładnie mieszamy.
Na naleśniku nakładamy część farszu i zawijamy jak krokiety. Całość można podawać od razu lub podgrzać w piekarniku bądź na patelni.
Enjoy your meal!
Komentarze