Pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek i odrobiną ciasta kruchego... czyli jak powinno wyglądać szarlotka.



Przedstawiam Wam przepis na fantastyczną szarlotkę. Pierwszy raz zrobiłam taką o jakiej marzyłam- minimalna ilość ciasta i duużo jabłek. Całość zrobiłam w tortownicy o średnicy 22cm (można posłużyć się formą do tarty). 
Ponadto ciasto kruche wyszło tak niesamowicie smacznie i kruche, że aż sama się zdziwiłam (teraz już wiem, z jakiego przepisu korzystać). Jeżeli chodzi o jabłka- użyłam te słoiczka, prażonych, ale jeżeli chcecie możecie kupić po prostu jabłka, a następnie podsmażyć je na suchej patelni- puszczą soki. 
Polecam to ciasto, jest naprawdę godne polecenia i świetnie sprawdzi się na niedzielny podwieczorek ;)

Kruche ciasto:

  • 150 g masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
Dodatkowo:
  • jajko do smarowania
Nadzienie:
  • 1 kg prażonych jabłek ze słoika (polecam domowe)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • garść rodzynek
  • cukier do smaku

  1. Kruche ciasto: Masło kroimy na małe kawałeczki. Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i pokrojone masło. Całość szybko zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Nie należy zbyt długo wyrabiać kruchego ciasta, gdyż po upieczeniu będzie twarde. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.
  2. Nadzienie: Wyjmujemy jabłka ze słoika (zamiast można kupić jabłka, obrać, pokroić w kostkę i dusić na patelni bez tłuszczu i wody z odrobiną cukru- waga wyjściowa to 1 kg), dodajemy kaszę mannę, rodzynki i cukier do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy.
  3.   Schłodzone ciasto dzielimy w stosunku 1 do 3. Mniejszy kawałek ciasta odkładamy na bok (będzie z niego kratka na wierzch ciasta). Z większej części ciasta formujemy kulę, wałkujemy wałkiem na blacie podsypanym lekko mąką. Rozwałkowanym ciastem wykładamy dno tortownicy (o średnicy 22cm) wcześniej wysmarowanej cienko masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Widelcem nakłuwamy całą powierzchnię ciasta i przykrywamy ponownie papierem do pieczenia. Do formy z ciastem i papierem wsypujemy suche ziarna fasoli lub ceramiczne kulki, równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowaną formę wstawiamy z obciążeniem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i pieczemy 13 minut. Następnie pieczemy bez obciążenia (zdejmujemy papier z fasolą) przez około 10 - 15 minut w 180*C do lekkiego zrumienienia. 
  4. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową. Na wierzchu układamy paseczki ciasta, które smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 25 - 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy w formie do ostudzenia. Ostygnięte oprószamy cukrem pudrem.

Komentarze