Omlet w dwóch wersjach: z groszkiem oraz w stylu włoskim z pomidorami!



Składniki:
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki zielonego groszku (najlepiej mrożony)
  • garść bazylii
  • 3 suszone pomidory
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oliwy
  • ew. ser feta
  1. W misce za pomocą trzepaki bądź widelca roztrzepujemy jajka (im lepiej roztrzepiemy tym bardziej puszysty będzie nasz omlet).Następnie dodajemy posiekaną bazylię, sól oraz pieprz.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy groszek i pomidory, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy 1-2 minuty.
  3. Zdejmujemy pokrywkę, wylewamy masę jajeczną. Ponownie przykrywamy, zmieniamy ognień na średni i smażymy ok. 2-3 minut.
  4. Po tym czasie przewracamy omlet na drugą stronę (Z TYM MOŻE BYĆ PROBLEM- mój sposób- zsuwam omlet na talerz, potem przykładam do talerza do góry dnem patelnię, obracam ją i mam już frittatę przewróconą).
 
Omlet w stylu włoskim:
  • świeży pomidor
  • 1 suszony pomidor
  • garść bazylii
  • 6 czarnych oliwek
  • 2 jajka
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  1. W misce za pomocą trzepaki bądź widelca roztrzepujemy jajka (im lepiej roztrzepiemy tym bardziej puszysty będzie nasz omlet). Następnie dodajemy posiekaną bazylię, sól oraz pieprz.
  2. Pomidor wyparzamy i obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego świeżego i suszonego pomidora oraz przekrojone na pół oliwki. Dusimy pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu.
  3. Zdejmujemy pokrywkę, wylewamy masę jajeczną. Ponownie przykrywamy i smażymy ok. 2-3 minut.
  4. Po tym czasie przewracamy omlet na drugą stronę.
  5.  Przekładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem.

Komentarze