Składniki:
- 2 jajka
- 3-4 łyżki zielonego groszku (najlepiej mrożony)
- garść bazylii
- 3 suszone pomidory
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy
- ew. ser feta
- W misce za pomocą trzepaki bądź widelca roztrzepujemy jajka (im lepiej roztrzepiemy tym bardziej puszysty będzie nasz omlet).Następnie dodajemy posiekaną bazylię, sól oraz pieprz.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy groszek i pomidory, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy 1-2 minuty.
- Zdejmujemy pokrywkę, wylewamy masę jajeczną. Ponownie przykrywamy, zmieniamy ognień na średni i smażymy ok. 2-3 minut.
- Po tym czasie przewracamy omlet na drugą stronę (Z TYM MOŻE BYĆ PROBLEM- mój sposób- zsuwam omlet na talerz, potem przykładam do talerza do góry dnem patelnię, obracam ją i mam już frittatę przewróconą).
Omlet w stylu włoskim:
- świeży pomidor
- 1 suszony pomidor
- garść bazylii
- 6 czarnych oliwek
- 2 jajka
- łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
- szczypiorek
- W misce za pomocą trzepaki bądź widelca roztrzepujemy jajka (im lepiej roztrzepiemy tym bardziej puszysty będzie nasz omlet). Następnie dodajemy posiekaną bazylię, sól oraz pieprz.
- Pomidor wyparzamy i obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego świeżego i suszonego pomidora oraz przekrojone na pół oliwki. Dusimy pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu.
- Zdejmujemy pokrywkę, wylewamy masę jajeczną. Ponownie przykrywamy i smażymy ok. 2-3 minut.
- Po tym czasie przewracamy omlet na drugą stronę.
- Przekładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze