Składniki na 12 klopsików:
*3 puszki tuńczyka w sosie własnym (można użyć świeżej ryby)
*1 szklanka mrożonego zielonego groszku
*1 jajko
*sól, pieprz
*słodka papryka, imbir
Sos:
*2 pomidory
*200ml przecieru (nie koncentratu!)
*świeża bazylia
*oregano
*sól, pieprz
- W garnuszku gotujemy do miękkości zielony groszek.
- Do blendera przekładamy odsączonego tuńczyka oraz groszek. Miksujemy. Można użyć również maszynki do mielenia.
- Do powstałej masy dodajemy jajko oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. Zwilżoną dłonią formujemy klopsiki.
- Smażymy na patelni lekko posmarowanej oliwą lub olejem.
Sos:
- 2 pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do garnuszka wkładamy starte pomidory. Zalewamy przecierem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień.
- Doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżą bazylią i oregano.
Komentarze