Klopsiki z tuńczyka i zielonego groszku w sosie pomidorowym



Składniki na 12 klopsików:
*3 puszki tuńczyka w sosie własnym (można użyć świeżej ryby)
*1 szklanka mrożonego zielonego groszku
*1 jajko
*sól, pieprz
*słodka papryka, imbir

Sos:
 *2 pomidory
*200ml przecieru (nie koncentratu!)
*świeża bazylia
*oregano
*sól, pieprz

  1. W garnuszku gotujemy do miękkości zielony groszek.
  2. Do blendera przekładamy odsączonego tuńczyka oraz groszek. Miksujemy. Można użyć również maszynki do mielenia.
  3. Do powstałej masy dodajemy jajko oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. Zwilżoną dłonią formujemy klopsiki.
  4. Smażymy na patelni lekko posmarowanej oliwą lub olejem.




Sos:
  1. 2 pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Do garnuszka wkładamy starte pomidory. Zalewamy przecierem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień.
  3. Doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżą bazylią i oregano.


Komentarze

Anonimowy pisze…
Lepiej te niedobory zastąpić np.odżywką białkową
Niedobory białka? Ja zawsze będę za tym, aby spożywać naturalne jedzenie. Nie jestem pozytywnie nastawiona do odzywek. Według mnie lepiej kupić amarantus (np. w Rossmanie) niż jeść odzywki. Oczywiście wegetarianie i weganie mogą wspomóc sobie odzywka, lecz nie jest to konieczne. Dobrze dobrany jadłospis dostarczy białka z pożywienia. I tak jak wspomnialam- w takiej diecie lepiej włączyć komose i bardzo odzywczy amarantus.