Składniki:
Ciasto:
*ok. 3 szklanki mąki pszennej
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*niepełna szklanka cukru
*16g (jedna torebka) cukru wanilinowego
*1 żółtko
*200g miękkiego masła
Masa serowa:
*1 kg zmielonego (przynajmniej 2-krotnie) sera
*1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
*1 torebka cukru wanilinowego
*5 jajek
*200g miękkiego masła
*1łyżka mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
*ok. 100g rodzynek (opcjonalnie)
- Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- 5 jajek (z masy serowej) oddzielamy- białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie w osobnej miseczce żółtka ubijamy z drobnym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy do niego stopniowo zmielony ser, cały czas ucierając. Gdy składniki się połączą dodajemy utarte żółtka, obie mąki i rodzynki. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników.
- Podłużną formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy schłodzone ciasto z lodówki i wylepiamy formę. Na to wylewamy masę serową.
- Całość pieczemy godzinę w 170*C. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku, aż wystygnie. Potem sernik wyciągamy i chłodzimy w lodówce. Ozdabiamy według upodobania :)
Komentarze