Składniki:
*1 cały pomidor
*1/2 średniego ogórka
*150g piersi z kurczaka lub indyka
*1 mały lub 1/2 dużego granatu
*sałata lodowa
*3 orzechy włoskie
*1 łyżeczka soku z cytryny (!)
*sól, świeże lub suszone zioła
Na sos:
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Pierś solimy i oprószamy dowolnymi ziołami. Następnie kroimy w kostkę. Patelnię (grillową lub teflonową) rozgrzewamy, zmniejszamy ogień i wrzucamy pokrojone mięso (patelnia powinna być sucha lub lekko muśnięta oliwą).
Pomidor kroimy w kostkę, ogórka w pół plasterki, orzechy lekko rozgniatamy. Na talerzu rozkładamy porwaną sałatę, na to wykładamy warzywa i nasiona granatu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny (jest to ważne, ponieważ pomidor połączony z ogórkiem może wyeliminować nam witaminę C, jednak świeżo przygotowana sałatka nie powinna ponieść tego zjawiska w stopniu znacznym) oraz posypujemy orzechami. Na koniec wszystko polewamy przygotowanym wcześniej sosem (wszystkie składniki na sos bardzo dokładnie i szybko mieszamy, do połączenia).
Komentarze