Składniki:
*1 szklanka płatków owsianych zwykłych lub górskich
*1/4 szklanki pestek słonecznika
*1/4 płatków migdałowych
*1 czubata łyżka otrębów
*1 czubata łyżka sezamu
*1 czubata łyżka siemienia lnianego
*3/4 szklanka bakalii (rodzynki, żurawina, morele suszone, śliwki suszone, owoce goji, wiórki kokosowe)
*1/4 szklanki orzechów (dowolnych)
*1,5-2 łyżki miodu
- Do miski wsypujemy płatki owsiane, słonecznik, płatki migdałowe, otręby, sezam i siemię lniane. Całość dokładnie mieszamy i łączymy z płynnym miodem.
- Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy zawartość miski. Całość wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 20 min, wyjmując co jakiś czas, żeby całość dokładnie wymieszać (co ok. 4 minuty).
- Upieczoną granolę studzimy. Do wystudzonej dodajemy bakalie i orzechy. Całość przekładamy do większego słoika.
Posiłek, który przygotowałam, składa się z:
*szklanki jogurtu naturalnego
*4 łyżek granoli
*6 truskawek
*3/4 banana
Całość układamy warwami w wysokiej szklaneczce.
Smacznego!
Komentarze