Warzywny gulasz ze szpinakiem, jogurtem greckim, tuńczykiem i warzywami. Idealne do kasz na lunch lub osobne danie na kolację!
Składniki dla 2 osób:
Gulasz:
*opakowanie mrożonych warzyw (użyłam z marchewką, papryką, fasolą..)
*pół opakowania mrożonego szpinaku
*łyżka oliwy
*puszka tuńczyka w sosie własnym
*3 łyżki jogurtu greckiego
*ząbek czosnku
*sól, pieprz
Dodatkowo:
*100g suchej kaszy gryczanej (ja użyłam z upraw ekologicznych, może być ta z woreczka)
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy mrożonkę warzywną i szpinak. Zmniejszamy ognień, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na ok. 3 minuty, aż warzywa w większości się rozmrożą.
- Do warzyw dorzucamy drobno posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, ponownie przykrywamy pokrywką i czekamy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy tuńczyka i jeszcze chwilkę dusimy na ogniu. Potem patelnię zdejmujemy z ognia i czekamy chwilkę, aż całość lekko przestygnie.
- Do osobnej dużej miseczki dajemy łyżkę jogurtu greckiego oraz dużą łyżkę zawartości patelni. Dokładnie mieszamy. Dokładamy kolejną łyżkę zawartości patelni i mieszamy. Całość powtarzamy, dopóki nie zużyjemy jogurtu greckiego i zawartości patelni.
- Podajemy z ugotowaną wcześniej al'dente kaszą gryczaną.
Komentarze