Składniki na jedną porcję:
*1 duża marchewka
*1/2 dużego ziemniaka
*1/2 cebuli
*łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
*imbir, sól, słodka papryka
*łyżeczka płatków migdałowych
*łyżeczka oliwy z oliwek
*szklanka bulionu warzywnego lub 1 szklanka wody z rozpuszczoną kostką warzywną (1/3 kostki)
- Marchewkę oraz ziemniaka obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę.
- W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, a po chwili starte warzywa. Smażymy, aż warzywa nam się zeszklą.
- Całość zalewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy imbir. Całość miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.
- Po zmiksowaniu dodajemy sok z cytryny lub pomarańczy. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą. Całość przekładamy na talerz i posypujemy podprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.
Komentarze