Za oknem coraz gorsza pogoda. Nie ma co się dziwić, w końcu zaczęła się jesień.
W tym okresie zaczyna się czas jedzenia cieplejszych posiłków. Pragniemy spożyć coś, co rozgrzeje nasz organizm. I to najlepiej już na początku dnia!
Podstawowy przepis na owsiankę:
*350-400 ml mleka
*4 łyżki płatków owsianych górskich lub zwykłych
- Do garnuszka wlewamy mleko. Gdy zacznie leciutko bulgotać wsypujemy płatki owsiane. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok 5 minut.
- Owsiankę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do napęcznienia na noc. Rano będzie bardzo gęsta, wówczas dolewamy wodę. Dodajemy pokrojone owoce. Mieszamy i podgrzewamy.

PS Wieczorem można również gotować owsiankę przez 20 minut, a następnie wstawić do lodówki. Rano wystarczy wyjąć i podgrzać. Ja jednak wolę pierwszą metodę ;)
Komentarze