Truskawkowy sernik na zimno z serków homogenizowanych



Składniki:

*biszkopty na spód (użyłam gotowych, można upiec samemu)
*4 serki typu Danio
*160ml śmietany kremówki (30%/36%)
*3 łyżki cukru pudru
*2 łyżki żelatyny
*truskawki do sernika + do dekoracji

Dodatkowo:

*2 galaretki truskawkowe przyrządzone z 500 ml wody
  1.  Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. Na spód wykładamy biszkopty.
  2. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. Stopniowo dodajemy serki typu Danio cały czas miksując.
  3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). Lekko studzimy.
  4. Do masy serowej dodajemy żelatynę, miksując na najwyższych obrotach.
  5. Na biszkopty wykładamy truskawki. Zalewamy masą serową. Wkładamy do lodówki do stężenia.
  6. Dodatkowo na stężoną masę można wylać lekko tężejącą galaretkę.
Smacznego! :)

Komentarze