Składniki:
*biszkopty na spód (użyłam gotowych, można upiec samemu)
*4 serki typu Danio
*160ml śmietany kremówki (30%/36%)
*3 łyżki cukru pudru
*2 łyżki żelatyny
*truskawki do sernika + do dekoracji
Dodatkowo:
*2 galaretki truskawkowe przyrządzone z 500 ml wody
- Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. Na spód wykładamy biszkopty.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. Stopniowo dodajemy serki typu Danio cały czas miksując.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). Lekko studzimy.
- Do masy serowej dodajemy żelatynę, miksując na najwyższych obrotach.
- Na biszkopty wykładamy truskawki. Zalewamy masą serową. Wkładamy do lodówki do stężenia.
- Dodatkowo na stężoną masę można wylać lekko tężejącą galaretkę.
Komentarze