Pomysł w połowie własny oraz inspiracja
Składniki dla 2-3 osób:
*1 woreczek brązowego ryżu
*opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
*1 mała główka brokułu
*50g zielonej soczewicy
*1/2 cukini
*łyżka oliwy
*ząbek czosnku
*sól, pieprz
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 28 minut.
- Soczewicę opłukujemy zimną wodą i gotujemy do miękkości w wodzie (w proporcji 1:2)
- Brokuł myjemy, a następnie gotujemy w wodzie lub na parze (na parę dodajemy pokrojony na różyczki). Jeśli gotujecie w wodzie, ugotujcie w całości z odrobiną cukru i soli. Ugotowany dzielimy na różyczki.
- Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
- W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy do zeszklenia. Wrzucamy pokrojoną na kawałki cukinię. Solimy. Dodajemy odcedzoną fasolkę i brokuł. Smażymy pod pokrywką przez ok. 5 minut.
- Na koniec dajemy ugotowany ryż i soczewicę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Komentarze