Słoneczne tagiatelle z marchewką, fasolką i szpinakiem.


Kto lubi makarony? Dzisiaj coś dla wielbicieli kuchni włoskiej.
Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na danie z mojego ulubionego makaronu- tagiatelle. Do tego również wykorzystałam marchewkę, którą ''pokroiłam'' na kształt tego makaronu. Dodatkowo pojawił się szpinak i fasolka. Całość posypałam prażonym słonecznikiem. Pycha!


Składniki:
  •  2 gniazdka makaronu pełnoziarnistego tagiatelle (kupuję w Tesco)
  •  1 duża lub 2 mniejsze marchewki
  •  3/4 szklanki fasolki szparagowej
  •  garść świeżych liści szpinaku
  •  1/2 ząbka czosnku
  •  łyżka ziaren słonecznika
  •  łyżeczka klarowanego masła lub oliwy z oliwek
  •  sól, pieprz
  •  opcjonalnie- kiełki do przystrojenia
  1. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy przez ok. 8 minut (ma być al'dente, nie może być rozgotowany!).
  2. Marchewkę obieramy, a następnie za pomocą obieraczki tniemy paski (wyglądające jak makaron).
  3. Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę. Dodajemy szpinak i drobno posiekany czosnek, a następnie wrzucamy marchewkę. Dusimy pod przykryciem ( w razie potrzeby podlewamy łyżką wody). Przyprawiamy.
  4. Makaron łączymy z zawartością patelni i z wcześniej ugotowaną fasolką. Przekładamy na talerz. Posypujemy uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

Komentarze