Kto lubi makarony? Dzisiaj coś dla wielbicieli kuchni włoskiej.
Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na danie z mojego ulubionego makaronu- tagiatelle. Do tego również wykorzystałam marchewkę, którą ''pokroiłam'' na kształt tego makaronu. Dodatkowo pojawił się szpinak i fasolka. Całość posypałam prażonym słonecznikiem. Pycha!
Składniki:
- 2 gniazdka makaronu pełnoziarnistego tagiatelle (kupuję w Tesco)
- 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
- 3/4 szklanki fasolki szparagowej
- garść świeżych liści szpinaku
- 1/2 ząbka czosnku
- łyżka ziaren słonecznika
- łyżeczka klarowanego masła lub oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- opcjonalnie- kiełki do przystrojenia
- Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy przez ok. 8 minut (ma być al'dente, nie może być rozgotowany!).
- Marchewkę obieramy, a następnie za pomocą obieraczki tniemy paski (wyglądające jak makaron).
- Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę. Dodajemy szpinak i drobno posiekany czosnek, a następnie wrzucamy marchewkę. Dusimy pod przykryciem ( w razie potrzeby podlewamy łyżką wody). Przyprawiamy.
- Makaron łączymy z zawartością patelni i z wcześniej ugotowaną fasolką. Przekładamy na talerz. Posypujemy uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Komentarze