Tort makowy z masą śmietankową, mandarynkami i porzeczkami.






Składniki:

Biszkopt makowy:
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml)
  • 200 g maku (suchego, nie trzeba go zaparzać i mielić)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  1. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiewamy. Mieszamy z makiem.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas  ubijając. Dodajemy żółtka, dalej ubijając, do połączenia.
  3. Stopniowo do masy jajecznej dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie szpatułką.
  4. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Przekładamy do niej biszkopt, wyrównując jego powierzchnię.
  5. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  6. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy blaty.
Masa śmietankowa z mascarpone:
  • 500ml śmietany kremówki 30%
  • 125g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
Śmietana i mascarpone muszą być schłodzone!!
  1. Śmietanę ubijamy na sztywną masę, dodając pod koniec cukier puder.
  2. W drugiej misce mieszamy mascarpone widelcem. Dodajemy 3 łyżki ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. 
  3. Całość delikatnie łączymy paroma obrotami miksera (najmniejsze obroty) ze śmietaną, tylko do połączenia.
Nasączenie:
  • 5 łyżek likieru pomarańczowego
  • woda
  1. Do szklanki wlewamy likier. Uzupełniamy zimną, przegotowaną wodą, do uzupełnienia połowy szklanki.
Ponadto:
  • mandarynki
  • dżem morelowy
  • dżem z czarnej porzeczki
 Nałożenie:
Na paterze rozkładamy pierwszy biszkopt. Nasączamy 1/3 likieru z wodą. Rozsmarowujemy dżem porzeczkowy.
1/3 masy śmietankowej mieszamy z pokrojonymi na kawałki mandarynkami. Możecie również dać kawałki mandarynek, a na to rozsmarować masę śmietankową.
Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy. Dajemy warstwę dżemu morelowego (zamiast niego można ponownie wykorzystać porzeczkowy). Pokrywamy połową pozostałej masy śmietankowej. Wtykamy w nią kawałki mandarynek.
Przykrywamy ostatnim blatem. Nasączamy. W środek, na samym czubku, można dać trochę dżemu. Całość nakładamy kremem (wierch i boki). Dowolnie przyozdabiamy. 





Komentarze