Składniki:
Biszkopt makowy:
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml)
- 200 g maku (suchego, nie trzeba go zaparzać i mielić)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiewamy. Mieszamy z makiem.
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka, dalej ubijając, do połączenia.
- Stopniowo do masy jajecznej dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie szpatułką.
- Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Przekładamy do niej biszkopt, wyrównując jego powierzchnię.
- Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy blaty.
- 500ml śmietany kremówki 30%
- 125g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- Śmietanę ubijamy na sztywną masę, dodając pod koniec cukier puder.
- W drugiej misce mieszamy mascarpone widelcem. Dodajemy 3 łyżki ubitej śmietany i dokładnie mieszamy.
- Całość delikatnie łączymy paroma obrotami miksera (najmniejsze obroty) ze śmietaną, tylko do połączenia.
- 5 łyżek likieru pomarańczowego
- woda
- Do szklanki wlewamy likier. Uzupełniamy zimną, przegotowaną wodą, do uzupełnienia połowy szklanki.
- mandarynki
- dżem morelowy
- dżem z czarnej porzeczki
Na paterze rozkładamy pierwszy biszkopt. Nasączamy 1/3 likieru z wodą. Rozsmarowujemy dżem porzeczkowy.
1/3 masy śmietankowej mieszamy z pokrojonymi na kawałki mandarynkami. Możecie również dać kawałki mandarynek, a na to rozsmarować masę śmietankową.
Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy. Dajemy warstwę dżemu morelowego (zamiast niego można ponownie wykorzystać porzeczkowy). Pokrywamy połową pozostałej masy śmietankowej. Wtykamy w nią kawałki mandarynek.
Przykrywamy ostatnim blatem. Nasączamy. W środek, na samym czubku, można dać trochę dżemu. Całość nakładamy kremem (wierch i boki). Dowolnie przyozdabiamy.
Komentarze