Chudy pasztet z żurawiną




Składniki na formę keksową o długości 30cm:

  • 700g kurczaka  (udka + pierś)
  •  200g wątróbki drobiowej 
  •   200g karkówki 
  •   1 sucha grahamka lub kajzerka
  •   2 duże jajka
  •   sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1/2 małej cebuli
  • dla chętnych- żurawina (ok.50-100g)

1. Kurczaka (piersi + udka/pałki) gotujemy w wodzie przez ok 30 minut na wolnym ogniu- jak wywar na rosół. 
 2. Karkówkę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego ok. 20 minut. Po tym czasie do karkówki i wywaru dodajemy wątróbkę (ma być zanurzona w wodzie). Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut.
3. Grahamkę lub kajzerkę zalewamy ciepłą wodą, aby namiękły.
4. Z ugotowanego kurczaka oddzielamy mięso (usuwamy skórę, kości i chrząstki). Karkówkę i wątróbkę wyjmujemy z wywaru.
5. W maszynce do mielenia mielimy najpierw mięso, później cebulę, na końcu namoczoną i odciśniętą bułkę. Jeśli decydujemy się na pasztet z żurawiną, należy ją również zmielić w maszynce. Do masy dodajemy jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
7. Blaszkę dokładnie smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną, tak aby dokładnie oblepiła wszystkie brzegi (dzięki temu pasztet nie przywrze do brzegów). Do blaszki przekładamy masę mięsną, górę wyrównujemy i  przyklepujemy zmoczoną w wodzie ręką. Cała góra ma być przyklepana i mokra. Dzięki temu wierzch pasztetu będzie chrupiący.
8. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 st.C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika. Po 10-15 minutach można wyjąć pasztet z foremek najpierw podważając boki stołowym nożem, aby upewnić się, ze nic nie przywarło. Pasztet wyjmujemy na deskę odwracając blaszkę. Mokra część (od spodu blaszki) ma leżeć do góry, aż wyschnie. Odwracamy następnego dnia, lub po kilku godzinach, jak całkowicie wystygnie.


Komentarze