Składniki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- kilka kropel aromatu rumowego i waniliowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałeczki
- 50g rodzynek (namoczonych przez ok. 15 min)
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 4 suszone śliwki
- cukier puder do oprószenia wierzchu ciasta
- Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i solą.
- W drugiej misce mieszamy za pomocą miksera cukier, jajko, jogurt, olej, rumowy i waniliowy aromat (miksujemy przez 30 sekund). Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małą kosteczkę, wcześniej wymoczone rodzynki i śliwki oraz posiekane orzechy.
- Ciasto wykładamy do keksówki o wymiarach 25 cm na 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze