Delikatne ciasto jogurtowe z czekoladą i bakaliami




Składniki:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu rumowego i waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałeczki 
  • 50g rodzynek (namoczonych przez ok. 15 min)
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 4 suszone śliwki
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia wierzchu ciasta

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i solą.  
  2. W drugiej misce mieszamy za pomocą miksera cukier, jajko, jogurt, olej, rumowy i waniliowy aromat (miksujemy przez 30 sekund). Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małą kosteczkę, wcześniej wymoczone rodzynki i śliwki oraz posiekane orzechy.
  3.  Ciasto wykładamy do keksówki o wymiarach 25 cm na 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze