Składniki:
* 50g suchego ryżu brązowego
* 4 oliwki
* brukselka
* brokuł
* groszek zielony mrożony lub świeży
(ilości według upodobania)
* 1/2 kulki sera mozarella
* sól, pieprz, zioła do sałatek, szczypiorek
- Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą. Następnie zagotowujemy wodę (2 razy więcej wody niż ryżu), wrzucamy ryż i gotujemy do miękkości przez ok. 30 minut (ryż brązowy gotuje się dłużej, ale jest duuużo zdrowszy i bardziej wartościowy od białego). Można również ugotować np. dzień wcześniej.Przyprawiamy do smaku.
- W osobnym garnku zagotowujemy dużą ilość wody. Dodajemy pokrojony na różyczki brokuł, brukselkę oraz groszek zielony (świeży lub mrożony- nie konserwowy!!). Gotujemy na dużym ogniu aż warzywa zmiękną. Można też ugotować na parze (warzywa należy gotować na dużym ogniu- wówczas szybciej się ugotują i nie stracą dużo witamin).
- Ugotowany ryż mieszamy z pokrojonymi na kawałki oliwkami.
- Warzywa odcedzamy, a następnie dodajemy je z powrotem do garnka. Ustawiamy na palniku, na którym wcześniej się gotowały (ale nie włączamy go). Dodajemy mozarellę. Czekamy, aż się rozpuści (w tym celu można dać ogień na mały, podlewając warzywa łyżką wody). Następnie przyprawiamy do smaku.
- Ryż z oliwkami (jeśli nie lubicie oliwek, pomińcie je) przekładamy do filiżanki, a następnie szybko odwracamy do góry nogami na talerz. Można również odwrócić talerz, trzymając go w powietrzu (dno idzie do góry), przyłożyć filiżankę (na stronę, którą będziemy jeść), a następnie odwrócić z powrotem.Wokół rozkładamy warzywa.
Komentarze