Z podanych proporcji wychodzą 2 warstwy sosu bolońskiego (tak jak na zdjęciu)
Sos boloński:
- 0,75kg mięsa mielonego i indyka (lub z kurczaka)
- 750g ( duże opakowanie) mrożonych warzyw w paski (można kupić w Biedronce)- można użyć więcej, jeśli chcecie dość wysoką lasagne
- puszka pomidorów
- 500ml przecieru pomidorowego w kartonie
- 1 cebula
- świeża bazylia
- rozmaryn, tymianek, majeranek
- sól, pieprz, papryka słodka
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
Sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 500 ml mleka (ew. dolewamy więcej)
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- kurkuma
- Makaron- płaty (ja użyłam 3 na jedną warstwę)
- Cebulę kroimy w kosteczkę.
- W wysokim garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli.
- Do cebuli dodajemy mięso i energicznie mieszamy, tak, aby mięso nie połączyło się szybko w zbite grudki.
- Gdy mięso będzie lekko podsmażone dodajemy warzywa (nie rozmrażając ich wcześniej). Zwiększamy ogień, mieszamy, przykrywamy pokrywką. Ok 5 minut później odkrywamy pokrywkę, zmniejszamy ogień, mieszamy i dusimy ok. 10 minut (można podlać odrobiną wody).
- Po tym czasie wlewamy pomidory z puszki (warto odcedzić sok) oraz przecier. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy ok. 30 minut, aż sos się zredukuje, a wszystkie smaki się połączą. Na koniec doprawiamy ziołami.
Sos beszamelowy:
- W garnku rozgrzewamy masło. Kiedy się roztopi dodajemy mąkę i smażymy 2-3 minuty, energicznie mieszając.
- Stopniowo wlewamy mleko, mieszając dokładnie trzepaczką, tak aby nie powstały grudki.
- Gotujemy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie wyłączamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą (lub curry) i gałką muszkatołową.
Na spód dajemy płaty makaronu (warto je wcześniej podgotować przez minutkę, żeby nie były strasznie twarde- dzięki temu mamy pewność, że makaron po upieczeniu będzie miękki).
Na makaron wylewamy część sosu beszamelowego, a na niego kładziemy sos boloński. I znowu makaron- beszamel- sos boloński, makaron- beszamel (jeśli macie dużo sosu bolońskiego wyłóżcie 3 warstwę, ponownie przykryjcie makaronem i polejcie beszamelem).
Całość pieczemy w nagrzanym do 175 st. piekarnika przez ok. 40 minut.
Komentarze