Inspiracja
Składniki (duża blaszka o wymiarach 23x37cm)
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki oleju słonecznikowego
- szczypta soli
- Białka oddzielamy od żółtek. Wsypujemy szczyptę soli. Zaczynamy ubijać- od najmniejszej mocy, przechodząc do najwyższej (mnie najlepiej ubijają się na 4 z 5 mocy).
- Gdy białka będą sztywne zaczynamy powoli wsypywać cukier, łyżka po łyżce. Za każdym razem kiedy dodacie łyżkę cukru, miksujcie, dopóki się nie rozpuści. Polecam użyć drobnego cukru do wypieków.
- Do ubitych białek z cukrem dodajemy po żółtku i miksujemy (żółtko-miksujemy, drugie żółtko miksujemy, trzecie- miksujemy itd).
- Następnie w oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy.
- Do ubitych białek z cukrem i żółtkami dodajemy olej i powolutku mieszaninę mąk, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając.
- Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy biszkopt, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Kiedy biszkopt się upiecze, lekko uchylamy drzwiczki i czekamy aż wystygnie.
- Po wystudzeniu biszkopt wyjmujemy z formy. Przekrawamy na pół wzdłuż (tak aby powstały 2 duże placki).
brzoskwiniowa:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 szklanki wrzątku
- 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
- puszka brzoskwiń
- 2/3 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanka zimnej wody
Dodatkowo:
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- Brzoskwinie osączamy z syropu z puszki i kroimy na dość duże kawałki.
- Jeden placek biszkoptowy przekładamy do blachy wyłożonej papierem i nasączam syropem z brzoskwiń.
Warstwa brzoskwiniowa: W gorącej wodzie rozpuszczamy obie galaretki, odstawiamy do ostudzenia. Do miski przekładamy dżem, pokrojone brzoskwinie i tężejącą galaretkę, mieszamy dokładnie i wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy. Przykrywam drugim blatem ciasta, lekko nasączamy go syropem z brzoskwiń i wstawiamy do lodówki. - Wierzch: Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Namoczoną żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce aż do rozpuszczenia i gorącą wlewamy do ubitej kremówki, po czym energicznie mieszamy do połączenia składników. Na wierzch ciasta wykładamy śmietanowy krem, równo smarujemy i posypujemy pokrojoną na małe kawałeczki czekoladą. Wstawiamy ponownie do lodówki.
Komentarze