Ciasto brzoskwiniowe otulone lekką śmietanką i kawałkami czekolady




Inspiracja
Składniki (duża blaszka o wymiarach 23x37cm)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Wsypujemy szczyptę soli. Zaczynamy ubijać- od najmniejszej mocy, przechodząc do najwyższej (mnie najlepiej ubijają się na 4 z 5 mocy). 
  2. Gdy białka będą sztywne zaczynamy powoli wsypywać cukier, łyżka po łyżce. Za każdym razem kiedy dodacie łyżkę cukru, miksujcie, dopóki się nie rozpuści. Polecam użyć drobnego cukru do wypieków. 
  3. Do ubitych białek z cukrem dodajemy po żółtku i miksujemy (żółtko-miksujemy, drugie żółtko miksujemy, trzecie- miksujemy itd).
  4. Następnie w oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. 
  5. Do ubitych białek z cukrem i żółtkami dodajemy olej i powolutku mieszaninę mąk, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając.
  6. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy biszkopt, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Kiedy biszkopt się upiecze, lekko uchylamy drzwiczki i czekamy aż wystygnie.
  7. Po wystudzeniu biszkopt wyjmujemy z formy. Przekrawamy na pół wzdłuż (tak aby powstały 2 duże placki).
Warstwa
 brzoskwiniowa:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 szklanki wrzątku
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
  • puszka brzoskwiń
  • 2/3 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki
Wierzch:
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanka zimnej wody
Dodatkowo:
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady


  1. Brzoskwinie osączamy z syropu z puszki i kroimy na dość duże kawałki. 
  2. Jeden placek biszkoptowy przekładamy do blachy wyłożonej papierem i nasączam syropem z brzoskwiń.   
    Warstwa brzoskwiniowa: W gorącej wodzie rozpuszczamy obie galaretki, odstawiamy do ostudzenia. Do miski przekładamy dżem, pokrojone brzoskwinie i tężejącą galaretkę, mieszamy dokładnie i wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy. Przykrywam drugim blatem ciasta, lekko nasączamy go syropem z brzoskwiń i wstawiamy do lodówki.
  3. Wierzch: Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Namoczoną żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce aż do rozpuszczenia i gorącą wlewamy do ubitej kremówki, po czym energicznie mieszamy do połączenia składników. Na wierzch ciasta wykładamy śmietanowy krem, równo smarujemy i posypujemy pokrojoną na małe kawałeczki czekoladą. Wstawiamy ponownie do lodówki.

Komentarze