Semifreddo rabarbarowe



Moi drodzy!

Idealne połączenie na słodką niedzielę- deser jak lody (10 min przed podaniem należy wyciągnąć go z lodówki) w towarzystwie skąpanego w lekkim syropie rabarbaru. Pyszniutkie, idealnie was ochłodzi. Nie ma to jak domowe a'la lody!

Potrzebna foremka o wymiarach dolnych 23 x 8,5 cm
Rabarbar w syropie:

  • ok. 350 g rabarbaru (ilość zależy od wielkości foremki)
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1/2 laski wanilii
Semifreddo:

  • 5 żółtek
  • 80 g - 100 cukru pudru + dodatkowe 20 g cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 125 g serka mascarpone (pół opakowania), schłodzonego
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotowujemy keksówkę. Wykładamy podwójną warstwą folii spożywczej.

Rabarbar (najkorzystniej czerwone części łodyg - w pięknym różowym kolorze) myjemy (nie obieramy) i przycinamy do szerokości dna foremki. 

Na patelni lub w szerszym garnuszku (rabarbar powinien stanowić pojedynczą warstwę na dnie garnuszka) zagotowujemy wodę z cukrem, do rozpuszczenia się cukru. Rabarbar układamy na dnie i gotujemy na najmniejszym ogniu przez 4 -  5 minut. Rabarbar powinien zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Zdjejmujemy z palnika, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w syropie. Po tym czasie syrop odlewamy (można rozrobić z wodą i wypić jako kompot).


W misie miksera umieszczamy żółtka i 80 - 100 g cukru pudru. Ubijamy przystawkami miksera (do ubijania piany z białek) przez kilka minut lub do momentu otrzymania jasnej, prawie białej i puszystej masy (kogel - mogel).

W osobnym naczyniu umieszczamy kremówkę, mascarpone, 20 g cukru pudru, pastę z wanilii lub nasionka z jednej laski i ubijamy do otrzymania sztywnego kremu. Otrzymany krem śmietankowy dodajemy w 3 turach do kogla mogla, krótko ubijając tylko do połączenia się składników (kilka obrotów miksera). Powinna powstać gładka mieszanka w jednolitym kolorze - nasze przyszłe lody.

Na dno foremki układamy odcedzone łodygi rabarbaru w syropie, jedna przy drugiej, a następnie wykładamy masę lodową, wyrównujemy. Przykrywamy lekko folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 6 godzin lub całą noc. Wyjmujemy około 15 minut przed podaniem, kroimy i podajemy np. z kompotem rabarbarowym i świeżymi truskawkami.



Komentarze