Moi drodzy!
Idealne połączenie na słodką niedzielę- deser jak lody (10 min przed podaniem należy wyciągnąć go z lodówki) w towarzystwie skąpanego w lekkim syropie rabarbaru. Pyszniutkie, idealnie was ochłodzi. Nie ma to jak domowe a'la lody!
Potrzebna foremka o wymiarach dolnych 23 x 8,5 cm
Rabarbar w syropie:
- ok. 350 g rabarbaru (ilość zależy od wielkości foremki)
- 3/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1/2 laski wanilii
Semifreddo:
- 5 żółtek
- 80 g - 100 cukru pudru + dodatkowe 20 g cukru pudru
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 125 g serka mascarpone (pół opakowania), schłodzonego
- 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
Przygotowujemy keksówkę. Wykładamy podwójną warstwą folii spożywczej.
Rabarbar (najkorzystniej czerwone części łodyg - w pięknym różowym kolorze) myjemy (nie obieramy) i przycinamy do szerokości dna foremki.
Na patelni lub w szerszym garnuszku
(rabarbar powinien stanowić pojedynczą warstwę na dnie garnuszka)
zagotowujemy wodę z cukrem, do rozpuszczenia się cukru. Rabarbar
układamy na dnie i gotujemy na najmniejszym ogniu przez 4 -
5 minut. Rabarbar powinien zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Zdjejmujemy z
palnika, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w syropie. Po tym czasie
syrop odlewamy (można rozrobić z wodą i wypić jako kompot).
W misie miksera umieszczamy żółtka i 80 - 100
g cukru pudru. Ubijamy przystawkami miksera (do ubijania piany z białek) przez kilka minut lub do momentu
otrzymania jasnej, prawie białej i puszystej masy (kogel - mogel).
W osobnym naczyniu umieszczamy kremówkę,
mascarpone, 20 g cukru pudru, pastę z wanilii lub nasionka z jednej laski i ubijamy do otrzymania
sztywnego kremu. Otrzymany krem śmietankowy dodajemy w 3 turach do kogla
mogla, krótko ubijając tylko do połączenia się składników (kilka obrotów
miksera). Powinna powstać gładka mieszanka w jednolitym kolorze - nasze
przyszłe lody.
Na dno foremki układamy odcedzone łodygi
rabarbaru w syropie, jedna przy drugiej, a następnie wykładamy masę
lodową, wyrównujemy. Przykrywamy lekko folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki
na 6 godzin lub całą noc. Wyjmujemy około 15 minut przed podaniem, kroimy i
podajemy np. z kompotem rabarbarowym i świeżymi truskawkami.
Komentarze