Przepis na homemade nutella! Posmakuje każdemu! Czy da się ją zrobić bez chemii, utwardzonych tłuszczów i cukru? Sprawdź!
Zapraszam na homemade nutella!
Jakie zamienniki zastosowałam w swojej nutelli?
Jako główny słodzik- banan (to owoc bardzo silnie alkalizujący. Zawiera dużo oczyszczającego potasu oraz obniżające poziom cholesterolu pektyny.
Jest świetnym źródłem tryptofanu, który nasz organizm przetwarza na serotoninę, magnezu (ma go tyle samo co garść orzechów), wapnia oraz witamin C i E.
Jest świetnym źródłem tryptofanu, który nasz organizm przetwarza na serotoninę, magnezu (ma go tyle samo co garść orzechów), wapnia oraz witamin C i E.
Banany poprawiają nastrój i leczą z depresji :)
Jako tłuszcz- awokado (HIT!) o nim na oddzielny post.
Orzechy laskowe- ich akurat nie zamieniałam, są cennym źródłem kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconcych.Obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), a podwyższają poziom dobrego (HDL).
No i kakao w proszku- to naturalne, 100%, gorzkie. Wspaniałym zamiennikiem dla osób uczulonych jest karob (nie powoduje pryszczy).
Jeżeli chcecie dosłodzić polecam stewię- naturalna roślina, dostępna w płynie lub w proszku.
Składniki na domową nutellę:
- 2 dojrzałe, słodkie banany
- 1 duże, dojrzałe awokado
- 3-4 (można dać mniej lub więcej) gorzkiego kakao 100% w proszku (lub karobu)
- 2-3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (zmielić w malakserze lub tłuczkiem do mięsa)
- ew. stewia/miód
Smacznego! ;)
Komentarze