Przepis na homemade nutella! Posmakuje każdemu! Czy da się ją zrobić bez chemii, utwardzonych tłuszczów i cukru? Sprawdź!
Zapraszam na homemade nutella!
Jakie zamienniki zastosowałam w swojej nutelli?

Jest świetnym źródłem tryptofanu, który nasz organizm przetwarza na serotoninę, magnezu (ma go tyle samo co garść orzechów), wapnia oraz witamin C i E.
Banany poprawiają nastrój i leczą z depresji :)
Jako tłuszcz- awokado (HIT!) o nim na oddzielny post.
Orzechy laskowe- ich akurat nie zamieniałam, są cennym źródłem kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconcych.Obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), a podwyższają poziom dobrego (HDL).
No i kakao w proszku- to naturalne, 100%, gorzkie. Wspaniałym zamiennikiem dla osób uczulonych jest karob (nie powoduje pryszczy).
Jeżeli chcecie dosłodzić polecam stewię- naturalna roślina, dostępna w płynie lub w proszku.
Składniki na domową nutellę:
- 2 dojrzałe, słodkie banany
- 1 duże, dojrzałe awokado
- 3-4 (można dać mniej lub więcej) gorzkiego kakao 100% w proszku (lub karobu)
- 2-3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (zmielić w malakserze lub tłuczkiem do mięsa)
- ew. stewia/miód
Smacznego! ;)
Komentarze