Składniki:
*3 duże marchewki
*2 duże pietruszki
*2 gałązki selera naciowego
*1 por
*ok. pół selera korzeniowego
*7-8 ząbków czosnku
*1 cebula
*2 łyżki oliwy
*świeże zioła (natka pietruszki, bazylia, oregano)
*sól, pieprz, papryka słodka, curry
Por i cebulę mielimy bardzo drobno w blenderze. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy zmielonego pora i cebulę. Smażymy do zeszklenia.
W tym samym czasie mielimy (również blenderem) wszystkie pozostałe warzywa (oprócz świeżych ziół). Przekładamy do dużej miski i mieszamy dokładnie z ziołami.
Do pora i cebuli dodajemy zawartość miski. Całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na niedużym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Po tym czasie przyszedł czas na przyprawianie.
Jest to bardzo ważna kwestia. Z tych proporcji wychodzi 15 kostek bulionowych. Jedna pójdzie na jeden garnek zupy. Gotując wywar, sami do garnka dodajemy ok. łyżeczkę soli. Z tej bazy wyjdzie 15 takich garnków zupy, dlatego należy dodać 15 łyżeczek soli. Nie żałujcie także pieprzu (ok.2łyżki), papryki słodkiej i innych Waszych ulubionych przypraw (tylko bez glutaminianu sodu!!!).
Po przyprawieniu całość dokładnie mieszamy, przekładamy na głęboki talerz i zostawiamy do przestygnięcia. Po tym czasie przykrywamy całość folią aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (wszystko musi się przegryźć).
Potem całość dzielimy na 15 równych części, zawijamy w woreczki lub folię spożywczą i zamrażamy.
Komentarze