Aromatyczny gulasz z indykiem, uduszony w jarzynach.




Składniki na jedną porcję:
  • brokuł- 6 różyczek (użyłam z mrożonki)
  • 1/2 dużego pora
  • 1/2 papryki
  • 1 średnia marchewka
  • 100g mięsa gulaszowego z indyka
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, curry
  • ew. suszone zioła
  1. Mięso z indyka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i curry (opcjonalnie można jakimiś suszonymi ziołami). Odstawiamy na chwilę do lodówki.
  2. Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę, tak samo paprykę. Pora siekamy w plasterki. 
  3. Brokuł gotujemy przez 3-4 minuty w osolonej wodzie.
  4. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy mięso z indyka. Podsmażamy, podlewamy lekko wodą i przykrywamy pokrywką (nie dodajemy do mięsa tłuszczu- on sam wypłynie z mięsa). Do lekko podsmażonego mięsa dodajemy marchewkę, por, paprykę oraz lekko podgotowany brokuł. Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż warzywa i mięso zmiękną.
  5. Na koniec dodajemy koncentrat (nie przecier !!) pomidorowy. Jeżeli przed dodaniem go pozostaną same warzywa i mięso bez wody, podlejcie całość lekko (ok, 50 ml wody). Doprawiamy do smaku.

Komentarze