Składniki na jedną porcję:
- brokuł- 6 różyczek (użyłam z mrożonki)
- 1/2 dużego pora
- 1/2 papryki
- 1 średnia marchewka
- 100g mięsa gulaszowego z indyka
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, curry
- ew. suszone zioła
- Mięso z indyka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i curry (opcjonalnie można jakimiś suszonymi ziołami). Odstawiamy na chwilę do lodówki.
- Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę, tak samo paprykę. Pora siekamy w plasterki.
- Brokuł gotujemy przez 3-4 minuty w osolonej wodzie.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy mięso z indyka. Podsmażamy, podlewamy lekko wodą i przykrywamy pokrywką (nie dodajemy do mięsa tłuszczu- on sam wypłynie z mięsa). Do lekko podsmażonego mięsa dodajemy marchewkę, por, paprykę oraz lekko podgotowany brokuł. Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż warzywa i mięso zmiękną.
- Na koniec dodajemy koncentrat (nie przecier !!) pomidorowy. Jeżeli przed dodaniem go pozostaną same warzywa i mięso bez wody, podlejcie całość lekko (ok, 50 ml wody). Doprawiamy do smaku.
Komentarze