Delikatne ciasto z masą serową i truskawkami



Kiedy wykorzystaliśmy rabarbar, czas pomyśleć o wykorzystaniu truskawek. Sezon na nie nie trwa długo, więc trzeba z nich w pełni skorzystać!


Inspiracja: Moje wypieki


Składniki na ciasto  (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!)
  • 125 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g kwaśnej śmietany 18%

Warstwa serowa (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!)
  • 400 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • 110 g drobnego cukru do wypieków
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (np. domowego*)
  • 60 g masła, roztopionego
  • 500 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
  • cukier puder do oprószenia
Ciasto: Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia należy przesiać, wymieszać i odłożyć.
W misie miksera umieszczamy masło z cukrem. Miksujemy do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników lub mieszamy przy pomocy szpatułki. 
Formę o wymiarach 25x 25 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy.

Warstwa serowa: W misie miksera umieszczamy masło z cukrem,miksujemy  do powstania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodajmy żółtka, dalej ucierając. Dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i ucieramy do dokładnego połączenia się składników.
Na ciasto ucierane wyłożone do formy wykładamy masę serową, przy pomocy łyżki, następnie wyrównujemy. Na ser rozkładamy truskawki, przekrojone na pół. Posypujemy kruszonką (kruszonka: wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i rozcierając między palcami, formujemy z nich kruszonkę)
Ciasto pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, prószymy pudrem.

Smacznego! :)

Komentarze