Kiedy wykorzystaliśmy rabarbar, czas pomyśleć o wykorzystaniu truskawek. Sezon na nie nie trwa długo, więc trzeba z nich w pełni skorzystać!
Inspiracja: Moje wypieki
Składniki na ciasto (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!)
- 125 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 180 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g kwaśnej śmietany 18%
Warstwa serowa (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!)
- 400 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 50 g masła
- 2 żółtka
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (np. domowego*)
- 60 g masła, roztopionego
- 500 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
- cukier puder do oprószenia
Ciasto: Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do
pieczenia należy przesiać, wymieszać i odłożyć.
W misie miksera umieszczamy masło z cukrem. Miksujemy do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez
kilka minut. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po
każdym dodaniu. Dodajemy przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w
dwóch turach i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników lub mieszamy przy pomocy szpatułki.
Formę o wymiarach 25x 25 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy.
Warstwa serowa: W misie miksera umieszczamy masło z cukrem,miksujemy do powstania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodajmy
żółtka, dalej ucierając. Dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i ucieramy do
dokładnego połączenia się składników.
Na ciasto ucierane wyłożone do formy
wykładamy masę serową, przy pomocy łyżki, następnie wyrównujemy. Na
ser rozkładamy truskawki, przekrojone na pół. Posypujemy kruszonką (kruszonka: wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i rozcierając między palcami, formujemy z nich kruszonkę)
Ciasto pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, prószymy pudrem.
Smacznego! :)
Komentarze