Pełnoziarniste tagliatelle w aromatycznym sosie pomidorowym


Pyszne tagliatelle, z powszechnie dostępnych składników. 

To danie zrobicie w max. 20 minut, jest mało pracochłonne i bardzo pyszne!
Danie wegetariańskie. Chłopaki jeśli chcą, niech zjedzą z dodatkiem zmielonego mięsa z kurczaka czy indyka. 


Inspiracja Qchenne Inspiracje


Składniki dla jednej osoby:
  • 60-80 gramów suchego makaronu pełnoziarnistego tagliatelle (2 gniazdka)
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 gramów)
  • 1-2 ząbki czosnku  
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 suszone pomidory 
  • łyżeczka oliwy z suszonych pomidorów
  • łyżeczka słodkiej papryki 
  • sól 
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
2. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w cienkie paseczki selera naciowego. Smażymy aż się zeszkli, po czym dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Smażymy chwilę.
3. Na patelnię wlewamy pomidory z puszki (nadmiar soku wylewamy), dodajemy wyciśnięty czosnek i paprykę słodką. Lekko solimy.
4. Smażymy często mieszając do momentu całkowitego odparowania wody.Sos ma być gęsty.
Jeśli trzeba dosalamy. Ja użyłam 2 ząbki czosnku, ale spróbujcie najpierw z jednym. Czosnek to kwestia indywidualna i zawsze można dodać. Gorzej w drugą stronę.

5. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu. Mieszamy.

Komentarze