To danie zrobicie w max. 20 minut, jest mało pracochłonne i bardzo pyszne!
Danie wegetariańskie. Chłopaki jeśli chcą, niech zjedzą z dodatkiem zmielonego mięsa z kurczaka czy indyka.
Inspiracja Qchenne Inspiracje
Składniki dla jednej osoby:
- 60-80 gramów suchego makaronu pełnoziarnistego tagliatelle (2 gniazdka)
- puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 gramów)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 suszone pomidory
- łyżeczka oliwy z suszonych pomidorów
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól
2. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w cienkie paseczki selera naciowego. Smażymy aż się zeszkli, po czym dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Smażymy chwilę.
3. Na patelnię wlewamy pomidory z puszki (nadmiar soku wylewamy), dodajemy wyciśnięty czosnek i paprykę słodką. Lekko solimy.
4. Smażymy często mieszając do momentu całkowitego odparowania wody.Sos ma być gęsty.
Jeśli trzeba dosalamy. Ja użyłam 2 ząbki czosnku, ale spróbujcie najpierw z jednym. Czosnek to kwestia indywidualna i zawsze można dodać. Gorzej w drugą stronę.
5. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu. Mieszamy.
Komentarze