Orkiszowe bułeczki





Składniki:
  • 3 szklanki mąki orkiszowej typ. 650-700
  • szklanka mleka
  • 30g drożdży
  • łyżka zwykłego cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 żółtka 
  • sól
  • 40g masła
  1. Masło rozpuszczamy, pozostawiamy do przestudzenia. 
  2. W garnuszku podgrzewamy lekko mleko (ma być letnio-ciepłe). Wsypujemy drożdże i łyżkę zwykłego, białego cukru , mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajmy łyżkę mąki pszennej i mieszamy, by nie było grudek. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 
  3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier trzcinowy, żółtka, sól. Bardzo dokładnie wyrabiamy (im dłużej tym lepiej- ja posłużyłam się robotem planetarnym). Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Całą masę przekładamy do innej miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 
  4. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, lekko wyrabiamy. Dzielimy na części, formujemy bułeczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia (u mnie ok. 20 minut). 
  5. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarnika przez 25 minut.

Komentarze