Za oknem szaro, buro, nieprzyjemnie. Chmury ciemne, pada deszcz. Jest wiele sposobów, aby uprzyjemnić sobie nastrój, a jednym z nich jest.. jedzenie.
Dzisiaj proponuję Wam pyszne placuszki marchewkowe.
Po obróbce termicznej marchewka nabiera słodkiego smaku (a zwłaszcza w połączeniu z pietruszką).
Tym razem nie tylko dzięki marchewce placuszki uzyskały słodki smak. Całość dosłodziłam cynamonem i miodem. Ponadto dałam mleko ryżowe. To całe połączenie po usmażeniu uzyskało aromat szarlotki :)
Placuszków nie zrobiłam z mąką, a z płatkami owsianymi.
Płatki owsiane są prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych. Są to węglowodany złożone, co oznacza, że wchłaniają się znacznie wolniej i dłużej czujemy po nich sytość niż po produktach o strukturze prostej (wszelkie z białej mąki, słodkie płatki śniadaniowe i słodycze).
Owies jest bardo dobrym źródłem białka roślinnego i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed chorobami układu krążenia.
Są także bogate w witaminy z grupy B (lepsza koncentracja i pamięć, kojenie nerw, rozluźnienie), witaminę E (ochrona komórek przed utleniaczami, wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych).
Ponadto żelazo, które zapobiega anemii, magnez, który wspomaga układ nerwowy, cynk chroniący przed zmianami skórnymi i potas wspomagający mięśnie.
W płatkach znajduje się także dużo błonnika pokarmowego, który działa na nas jak miotełka (oczyszcza wewnątrz), utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi, reguluje proces trawienia i wypróżniania.
Płatki owsiane skutecznie chronią przed chorobą wieńcową, ponieważ znacznie obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Miód zawiera witaminy A, B, C i K, a ponadto ok. 30 składników mineralnych, m.in. magnez, żelazo, mangan i kobalt. Skutecznie radzi sobie z infekcjami, zwalcza przeziębienia, łagodzi podrażnienia skóry. Spożycie miodu tuż po wysiłku fizycznym umożliwia w krótkim czasie pozbycie się objawów zmęczenia i uzupełnienia zapasów energii.
Marchewka to przede wszystkim beta-karoten. Zawiera w sobie bardzo dużo prowitaminy A. Zawierają je zresztą wszystkie czerwone, pomarańczowe i żółte warzywa i owoce. Są one bogate w karotenoidy, czyli silne przeciwutleniacze, a te chronią przed nowotworami, zapobiegają chorobom krążenia (szczególnie miażdżycy, cukrzycy, nadciśnieniu), odgrywają znaczną rolę w płodności, zmacniają serce, naczynia krwionośne, poprawiają odporność, działają przeciwwirusowo, łagodzą stany zapalnie i działają odmładzająco.
No, to tyle teorii. Mam nadzieję, że Was przekonałam.
Składniki na 7 placuszków:
Tym razem nie tylko dzięki marchewce placuszki uzyskały słodki smak. Całość dosłodziłam cynamonem i miodem. Ponadto dałam mleko ryżowe. To całe połączenie po usmażeniu uzyskało aromat szarlotki :)
Placuszków nie zrobiłam z mąką, a z płatkami owsianymi.
Płatki owsiane są prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych. Są to węglowodany złożone, co oznacza, że wchłaniają się znacznie wolniej i dłużej czujemy po nich sytość niż po produktach o strukturze prostej (wszelkie z białej mąki, słodkie płatki śniadaniowe i słodycze).
Owies jest bardo dobrym źródłem białka roślinnego i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed chorobami układu krążenia.
Są także bogate w witaminy z grupy B (lepsza koncentracja i pamięć, kojenie nerw, rozluźnienie), witaminę E (ochrona komórek przed utleniaczami, wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych).
Ponadto żelazo, które zapobiega anemii, magnez, który wspomaga układ nerwowy, cynk chroniący przed zmianami skórnymi i potas wspomagający mięśnie.
W płatkach znajduje się także dużo błonnika pokarmowego, który działa na nas jak miotełka (oczyszcza wewnątrz), utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi, reguluje proces trawienia i wypróżniania.
Płatki owsiane skutecznie chronią przed chorobą wieńcową, ponieważ znacznie obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Miód zawiera witaminy A, B, C i K, a ponadto ok. 30 składników mineralnych, m.in. magnez, żelazo, mangan i kobalt. Skutecznie radzi sobie z infekcjami, zwalcza przeziębienia, łagodzi podrażnienia skóry. Spożycie miodu tuż po wysiłku fizycznym umożliwia w krótkim czasie pozbycie się objawów zmęczenia i uzupełnienia zapasów energii.
Marchewka to przede wszystkim beta-karoten. Zawiera w sobie bardzo dużo prowitaminy A. Zawierają je zresztą wszystkie czerwone, pomarańczowe i żółte warzywa i owoce. Są one bogate w karotenoidy, czyli silne przeciwutleniacze, a te chronią przed nowotworami, zapobiegają chorobom krążenia (szczególnie miażdżycy, cukrzycy, nadciśnieniu), odgrywają znaczną rolę w płodności, zmacniają serce, naczynia krwionośne, poprawiają odporność, działają przeciwwirusowo, łagodzą stany zapalnie i działają odmładzająco.
No, to tyle teorii. Mam nadzieję, że Was przekonałam.
Składniki na 7 placuszków:
- 1 średnia marchewka
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka ryżowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka miodu
- łyżka rafinowanego oleju rzepakowego do smażenia (do smażenia tylko i wyłącznie rafinowane oleje)
- Płatki owsiane wsypujemy do szklanki i zalewamy je do 3/4 objętości szklanki wrzącą wodą. Zostawiamy do napęcznienia na ok. 10 minut. Następnie odcedzamy.
- Marchewkę obieramy, a następnie trzemy na tarce na małych oczkach.
- Do marchewki dodajemy płatki owsiane, mleko, jajko, cynamon i miód. Dokładnie mieszamy.
- Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej na oleju. Po usmażeniu odsączamy.
Komentarze