Składniki:
- 150g mięsa mielonego z indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek cukinii
- kalafior
- 1 filiżanka mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki zielonego curry (w słoiczku)
- pure z kalafiora
- lub ryż basmati/brązowy
- Patelnię rozgrzewamy. Dodajemy na nią zielone curry, a następnie zalewamy połową filiżanki mleczka kokosowego. Mieszamy do połączenia, zmiejszamy ogień.
- Dajemy mięso mielone z indyka. Dokładnie mieszamy, tak aby rozbić duże grudki mięsa.
- Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Dorzucamy do mięsa, zwiększamy ogień. Czekamy aż całość się zagotuje.
- Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec całość mieszamy z resztą mleczka kokosowego.
- Kalafior (dowolna ilość) gotujemy tradycyjnie lub na parze (lepsza wersja). Następnie odsączamy, przekładamy do miseczki. Miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą, dodajemy masło.
Smacznego!
Komentarze