Potrawa z namiastką zielonego curry! Pyszne i rozgrzewające ORIENTALNE DANIE!




Składniki:
  • 150g mięsa mielonego z indyka 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek cukinii
  • kalafior
  • 1 filiżanka mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki zielonego curry (w słoiczku)
Dodatkowo:
  • pure z kalafiora
  • lub ryż basmati/brązowy
  1.  Patelnię rozgrzewamy. Dodajemy na nią zielone curry, a następnie zalewamy połową filiżanki mleczka kokosowego. Mieszamy do połączenia, zmiejszamy ogień.
  2. Dajemy mięso mielone z indyka. Dokładnie mieszamy, tak aby rozbić duże grudki mięsa.
  3. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Dorzucamy do mięsa, zwiększamy ogień. Czekamy aż całość się zagotuje. 
  4. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż warzywa będą miękkie.
  5. Na koniec całość mieszamy z resztą mleczka kokosowego.
Pure:
  1. Kalafior (dowolna ilość) gotujemy tradycyjnie lub na parze (lepsza wersja). Następnie odsączamy, przekładamy do miseczki. Miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą, dodajemy masło. 
Dodałam kalafior, ponieważ jest to bardzo zdrowe warzywo i chciałam tutaj ograniczyć węglowodany. Jednak pewne jest, że do tego dania z pewnością będzie pasował ryż basmati czy brązowy (w najgorszym wypadku biały).

Smacznego! 

Komentarze