Najlepiej z przytupem w formie mini-tortu..


Hej, hejka
Od czego by tu..
Po ponad roku..
Po prostu przeczytajcie i zróbcie
Dziękuję.


Taki torcik najlepiej przygotować wieczorem, a rano tylko wyjąć z lodówki i.. viola!
Istnieje wiele wariantów na to, jak go przygotować. Tu w sumie chodzi o placuszki. Podam Wam 2 przepisy. Skorzystajcie z tego, który bardziej przypadnie Wam do gustu. Tak samo polewa. Baza to jogurt naturalny, a dodatki do polewy możecie dowolnie zmieniać.
No i to, jakimi owocami, orzechami czy bakaliami przełożycie Wasz torcik, to już tylko Wasza wyobraźnia :)

Sposób nr. jeden:

  • 3 białka, 
  • 1 żółtko, 
  • 1 łyżka mąki kokosowej, 
  • 1 łyżka syropu z agawy, stewia lub ksylitol do smaku
😍😍
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtko, miksujemy. Dodajemy mąkę i syrop, mieszany łyżką. Smażymy małe placuszki na patelni z niewielką ilością tłuszczu.


Sposób nr. dwa:

  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • 1/2 serka wiejskiego
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • stewia bądź ksylitol do smaku
Wystarczy wszystko zmiksować. 
Tak przygotowane placuszki wychodzą mniej puszyste.
Smażymy cienkie placuszki na dobrej jakości patelni na tłuszczu (polecam olej kokosowy).

Polewa:
  • 2-4 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 łyżka odżywki białkowej
  • opcjonalnie kakao gorzkie, karob
Polewę można modyfikować. Można zmiksować serek wiejski z kakao lub odżywką, można użyć serka grani bądź zwykłego twarogu.

A przełożenie to już wasza fantazja.😜
Na zdjęciu u górze: banan, mandarynka, twarożek, dżem 100 % brzoskwiniowy.  
Na wierzchu wiórki kokosowe, mandarynka, nerkowce, laskowe. 






Tutaj: 

Domowe duszone jabłka w słoiczku, mango, krem z serka puszystego bez laktozy z jogurtem, stewia. 

Polewa to jogurt naturalny z kakao i miodem.


Smacznego! :)


😘😘

Komentarze