Hej, hejka
Od czego by tu..
Po ponad roku..
Po prostu przeczytajcie i zróbcie
Dziękuję.
Taki torcik najlepiej przygotować wieczorem, a rano tylko wyjąć z lodówki i.. viola!
Istnieje wiele wariantów na to, jak go przygotować. Tu w sumie chodzi o placuszki. Podam Wam 2 przepisy. Skorzystajcie z tego, który bardziej przypadnie Wam do gustu. Tak samo polewa. Baza to jogurt naturalny, a dodatki do polewy możecie dowolnie zmieniać.
No i to, jakimi owocami, orzechami czy bakaliami przełożycie Wasz torcik, to już tylko Wasza wyobraźnia :)
Sposób nr. jeden:
- 3 białka,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mąki kokosowej,
- 1 łyżka syropu z agawy, stewia lub ksylitol do smaku
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtko, miksujemy. Dodajemy mąkę i syrop, mieszany łyżką. Smażymy małe placuszki na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Sposób nr. dwa:
- 2 białka
- 1 żółtko
- 1/2 serka wiejskiego
- 1 łyżka mąki kokosowej
- stewia bądź ksylitol do smaku
Wystarczy wszystko zmiksować.
Tak przygotowane placuszki wychodzą mniej puszyste.
Smażymy cienkie placuszki na dobrej jakości patelni na tłuszczu (polecam olej kokosowy).
Polewa:
- 2-4 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 łyżka odżywki białkowej
- opcjonalnie kakao gorzkie, karob
Polewę można modyfikować. Można zmiksować serek wiejski z kakao lub odżywką, można użyć serka grani bądź zwykłego twarogu.
Na zdjęciu u górze: banan, mandarynka, twarożek, dżem 100 % brzoskwiniowy.
Na wierzchu wiórki kokosowe, mandarynka, nerkowce, laskowe.
Tutaj:
Domowe duszone jabłka w słoiczku, mango, krem z serka puszystego bez laktozy z jogurtem, stewia.
Polewa to jogurt naturalny z kakao i miodem.
Smacznego! :)
😘😘
Komentarze