Składniki na czekoladowe ciasto:
- 4 duże jajka
- 200 ml mleka
- 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki pszennej
- 80 g kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu roztrzepujemy lekko jajka, dodajemy mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia.
Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypujemy do wymieszanych mokrych składników i mieszamy do połączenia (nie używając miksera).
Formę o średnicy 21 - 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika należy wystudzić ciasto.
Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odcinamy 'górkę' i kruszymy. Pozostałe ciasto należy przekroić wzdłuż na 3 części.
Krem orzechowy:
- 500 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 g masła orzechowego, w temperaturze pokojowej
- 40 g cukru pudru
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy.
Powstały krem dzielimy na 3 równe części: dwie na przełożenie tortu, trzecia na boki i wierzch tortu.
Dodatkowo:
- 2/3 szklanki dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki
- 2 banany, pokrojone w plasterki i obtoczone w soku z cytryny (dzięki temu nie będą ciemniały)
- garść orzeszków ziemnych do dekoracji
- pół szklanki ponczu: likier kawowy wymieszany z wodą w proporcji pół na pół
- kilka pokruszonych krakersów wymieszanych z pokruszonym czekoladowym ciastem
Wykonanie:
Pierwszy blat układamy na paterze. Nasączamy 1/3 kawowego ponczu. Smarujemy dżemem porzeczkowym, następnie częścią kremu orzechowego. Układamy plasterki banana. Przykrywamy kolejnym czekoladowym blatem, który należy nasączyć połową pozostałego ponczu. Smarujemy dżemem porzeczkowym, następnie częścią kremu orzechowego, układamy banany. Przykrywamy kolejnym czekoladowym blatem, który nasączamy resztą ponczu. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem, oprószamy okruszkami, przyciskając je do tortu. Chłodzimy. Dekorujemy orzeszkami ziemnymi.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło: Moje Wypieki
Komentarze