Klasyczna szarlotka






SKŁADNIKi

Ciasto
°1.5 szklanki mąki 
°1 łyżeczka proszku do pieczenia 
°0.5 szklanki cukru 
°1 cukier wanilinowy 
°125g masła 
°3 Jajka 

Jabłka
°1 kg jabłek 
°2 łyżki cukru 
°1 cukier wanilinowy 
°50g rodzynek 
°0.5 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE 

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć. Dodać rodzynki i cynamon. Ostudzić.

Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać 1/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 2 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do okrągłej formy. Odkleić wierzchnią warstwę papieru.  Białka z 2 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Enjoy ❣️




Komentarze