SKŁADNIKi
Ciasto
°1.5 szklanki mąki
°1 łyżeczka proszku do pieczenia
°0.5 szklanki cukru
°1 cukier wanilinowy
°125g masła
°3 Jajka
Jabłka
°1 kg jabłek
°2 łyżki cukru
°1 cukier wanilinowy
°50g rodzynek
°0.5 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć. Dodać rodzynki i cynamon. Ostudzić.Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać 1/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 2 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do okrągłej formy. Odkleić wierzchnią warstwę papieru. Białka z 2 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Enjoy ❣️
Komentarze