Kto wyobraża sobie święta bez mazurka? Ja, ale mi się nudziło, więc postanowiłam upiec 😂 (strajki nauczycieli robią swoje). Mazurek stosunkowo jest prosty do przygotowania, ważne aby wyrobić dobre kruche ciasto, warstwę kajmakową można użyć gotowej z puszki i gotowe. No ale. Nie byłabym sobą, gdyby nie skomplikowała sobie życia. Kajmaku nie miałam, więc musiałam zrobić. Ostatniecznie nie miał ładnego koloru, więc dodałam troszkę gorzkiej czekolady i po sprawie 😅 pomiędzy dałam jeszcze warstwę makową, tym razem z puszki (ajaj, wiem, została z poprzednich świąt). Ostatecznie wyszła ciekawa propozycja. Mimo że już trochę późna pora, zachęcam do zrobienia, a całość robi się szybciutko 😊
Składniki
Ciasto kruche:
°160 g masła°100 g cukru pudru
°2 żółtka
°250 g mąki
Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać. Połączyć ciasto w kulę, w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody w celu ułatwienia połączenia się składników. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i 1 cm boków wyłożyć rozwałkowanym ciastem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Następnie wyłożyć masę makową (przepis poniżej) i piec kolejne 15 minut.
Masa kajmakowa:
°½ l mleka 3,2%
°150 g cukru
°125 g masła
Na patelnię dać masło, cukier, roztopić. Stopniowo dodawac mleko, ciągle mieszając. Gotować na dużym ogniu, często mieszając, tak aby kajmak się nie przypalił, aż do zgęstnienia masy. Pozostawić do ostudzenia (gdyby nie zadowalał was kolor bądź po prostu lubicie czekoladę, pod koniec gotowania dodajcie pół tabliczki gorzkiej czekolady, a po jej rozpuszczeniu dokładnie wymieszajcie całość)
Masa makowa:
°Puszka gotowej masy makowej
°2 białka (pozostałe z jajek do ciasta kruchego)
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo masę makową, delikatnie mieszając. Wyłożyć na podpieczony spód i piec kolejne 15 minut.
Ciasto kruche z masą makową pozostawić do wystudzenia. Następnie wyłożyć masę kajmakową. Odłożyć do lodówki na parę godzin lub całą noc. Udekorować (ja użyłam wiórków kokosowych oraz polewy czekoladowej).
Enjoy! Happy Easter ❣️🐣
Komentarze