SKŁADNIKI
° 500g herbatników
°1 puszka masy kajmakowej
°3 szklanki mleka
°3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
° 4 łyżki cukru
°200g miękkiego masła
°600ml smietany kremówki 30% lub 36%
°1 opakowanie cukru wanilinowego
°2 opakowania fix-u do smietany
°1 łyżka ciemnego kakao
°pół tabliczki gorzkiej czekolady
°50g orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
Proszki budyniowe mieszamy ze szklanką mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotowujemy (ma kipieć), wlewamy mleko z budyniem cały czas mieszając energicznie rózgą. Gdy masa będzie gładka należy zagotować ją, następnie odstawic z ognia i całkowicie ostudzić (przekladamy do czystej miski, na wierzchu pokrywamy przezroczystą folią spożywczą).
Na spód formy o wymiarach 20x30 wkładamy 1/3 herbatników, na wierzchu rozsamarowujemy masę kajmakową, przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo po łyżce, ale w krótkich odstępach czasu, ostudzony budyń, cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita. Masę budyniową wykładamy na herbatniki, przykrywamy ostatnią warstwą ciastek.
W oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę kremówkę z dodatkiem cukru wanilinowego, pod koniec dodajemy fix-y. Rozprowadzamy na wierzchu ciasta.
Orzechy wraz z czekoladą i kakao rozdrabniamy w malakserze i posypujemy po cieście. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2 - 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Enjoy ❣️
Inspiracja: Kwestia smaku
Komentarze