Składniki:
°150g mąki°70g masła
°1 żółtko
Składniki dodajemy do miski i dokładnie zagniatamy.
°1 banan
°1 jajko
°70g Ksylitolu
°2 łyżeczki proszku do pieczenia
°OK 150g Truskawek
Banana rozgniatamy. Dodajemy jajko, Ksylitol oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Łączymy ze zrobionym wcześniej ciastem. Dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem, wykladamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Na wierzch dajemy przekrojone w połowie truskawki.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok 40min. Studzimy.
Krem
°2 miarki odżywki białkowej
°50g masła orzechowego
°50g brązowego cukru
°3 łyżki wiorek kokosowych
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy brązowy cukier, zmniejszamy ogień na średni. Rozpuszczamy cukier, cały czas mieszając, uważamy, aby cukier się nie przypalil. Pod koniec dodajemy masło orzechowe, mieszamy do jego rozpuszczenia. Odstawiamy z ognia.
Do miski dajemy 2 miarki białka (ja używalam z Kfd), zalewamy wrzątkiem (mniej więcej tyle żeby zakryl białko w połowie), dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać konsystencję budyniu.
Do wcześniej rozpuszczonego cukru brązowego i masła orzechowego dodajemy budyń z odżywki białkowej oraz wiórki kokosowe (można dać ich więcej). Dokładnie mieszamy.
Na upieczone i wystudzone ciasto wykladamy krem. Warto posypać z wierzchu wiorkami ;)
Enjoy! ❣️
Komentarze