Sernik na zimno z truskawkami



Sernik - bo serniczki są dobre (kto ich nie
lubi? pf), truskawki - bo jest sezon, na zimno-bo jest ciepło 😏

Składniki:

°100 g biszkoptów (lub tyle by przykryć cały spód)
°1 opakowanie galaretki truskawkowej
°250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
°200 g truskawek, odszypułkowanych
°200 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
°3 łyżki cukru pudru

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody (połowa ilości wody sugerowanej na opakowaniu) i studzimy.

Tortownicę o średnicy 22 cm wykladamy  papierem do pieczenia, sam spód. Na papierze kładziemy biszkopty, łamiąc je w razie potrzeby.

W naczyniu umieszczamy płynną i przestudzoną galaretkę, serek mascarpone, truskawki oraz cukier puder. Miksujemy blenderem do otrzymania gładkiej, bezgrudkowej mieszanki. Umieszczamy w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do lekko gęstniejącej mieszanki truskawkowej i mieszamy delikatnie rózgą kuchenną lub łyżką. Przelewamy na biszkopty do przygotowanej tortownicy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Na wierzch:

°250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
°3 łyżeczki cukru pudru
°300 g truskawek
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykladamy na schłodzony sernik. Dekorujemy świeżymi truskawkami.

Enjoy! ❣️




Komentarze