Sernik na zimno z biszkopatmi - fit plus de lux

Jestem po weselu, wstaję o 14, zaglądam do lodówki, odpowiada mi głucha cisza, patrzę głębiej, gdzieś tam 2 serki wiejskie się schronily walcząc o życie. Dobra, mam je, wiecznie żyć nie mogą. Otwieram szufladę, widzę biszkopty i galaretkę. Oto historia powstania tego ciasta w skrócie. Po większe dreszcze emocji zapraszam poniżej




Składniki:


  • 2 serki wiejskie 
  • 3 łyżki galaretki truskawkowej plus około 100ml wody 
  • Biszkopty, ok 18 sztuk 
  • Szklanka mleka (fajnie sprawdzi się kokosowe) 
  • 2 łyżki miodu 
  • Cynamon 
  • 3 pastylki słodzika, ja użyłam stewii
  • Jagody 
  • Truskawki
  • Wiórki kokosowe 

 Polewa orzechowa:

  • 3 łyżki masła orzechowego 
  • 1 miarka odżywki białkowej
  • 3 łyżki mleka 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • W razie potrzeby miód


Polewa czekoladowa:

  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 2 łyżki mleka 

Przygotowanie:

Do szklanki wsypujemy galaretkę (ok 3/4 opakowania), zalewamy pół na pół wrzątkiem i zimną wodą. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Do drugiej szklanki dajemy poruszony słodzik i zalewamy minimalną ilością wody, do rozpuszczenia. 
W misce umieszamy serki wiejskie i blendujemy. Dodajemy galaretkę, słodzik, miód, blendujemy ponownie. Wkładamy do lodówki. 
Do kolejnej szklanki wlewamy mleko i nasączamy w nim biszkopty. 
W niedużej foremce układamy na spód biszkopty, połowę porcji, czyli ok 9 sztuk. Na nie wylewamy połowę wcześniej przygotowanej masy serowej. Na to znowu kładziemy namoczone biszkopty i resztę masy serowej. Na wierzch układamy owoce - ja użyłam mrożonych jagód i truskawek. Wkładamy do lodówki.

Polewa orzechowa:
Do garnuszka dajemy wszystkie składniki, podgrzewamy, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy wcześniej zrobione ciasto. 

Polewa czekoladowa:
Robimy ją dokładnie tak samo jak polewę orzechową :D

Pamiętajcie żeby kontrolować słodkość polewy, ja zawsze orzechową robię mniej słodką. 

Wierzch dodatkowo można posypać wiorkami kokosowymi. 

UWAGA 
W wersji mega fit nie używamy biszkoptów, galaretkę można zamienić na zelatynę deserową, a zamiast miodu dać więcej stewii. Na wierzch ułożyć owoce i zrezygnować z polewy. Taka również smakuje pysznie :) 

Enjoy ❤️❤️





Komentarze