Tort Ferrero


Tort Ferrero - chyba najlepszy ze wszystkich przeze mnie upieczonych. Ale ostrzegam - trzeba być fanem czekolady 😅 Jeśli chcecie - zmniejszcie ilość cukru, jednak przepis zmodyfikowałam na tyle, by nikt się nie zasłodził. Nie odpowiadam za efekt finalny ewentualnych modyfikacji w ilości cukru 🤭
Składniki na orzechowo - czekoladowe blaty bezowe:
  • 6 białek
  • 1  szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni 
  • 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce
Trzy tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (blaty bezowe można również upiec bez tortownic, odrysowując na papierze do pieczenia 23 cm okręgi i wykładając na nie masę bezową).
W misie miksera umieszczamy białka. Ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, łyżka po łyżce (stopniowo) i cały czas ubijając. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki ze zmielonymi orzechami laskowymi i czekoladą.
Masę bezową rozdzielamy pomiędzy trzy tortownice.
Pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Blaty powinny być zarumienione.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Składniki na krem Rocher:
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 g nutelli
  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych
W misie miksera umieszczamy serek mascarpone. Dodajemy nutellę i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy czekoladę i jeszcze przez chwilę miksujemy - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Mieszamy z orzechami. Przykrywamy folią spożywczą, chłodzimy w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Dodatkowo:
  • pralinki Ferrero Rocher
  • pokruszone herbatniki
Wykonanie:
Na paterze kładziemy pierwszy blat bezowy. Smarujemy warstwą kremu. Przykrywamy kolejnym blatem bezowym itd. do wykończenia blatów. Boki i wierzch tortu smarujemy tym samym kremem. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
Schłodzony tort oblewamy czekoladową polewą (przepis poniżej). W wierzch delikatnie wciskamy pralinki Ferrero Rocher, boki posypujemy pokruszonymi herbatnikami.

Polewa z mlecznej czekolady:
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 70 ml śmietany kremówki 36%
W małym garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę  do wrzenia, zdejmujemy z palnika. Dodajemy połamaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do otrzymania gładkiego sosu. Chłodzimy w lodówce i lekko gęstniejącym polewamy tort.


Przepis pochodzi z bloga "Moje Wypieki"



Komentarze