Sernik reese's

Kochani moi ❤️
Z okazji Święta Zakochanych wrzucam sernik, w którym każdy się zakocha. No bo jak nie macie w kim to przynajmniej możecie w serniku. On zawsze będzie dobrym wyborem. Nigdy was nie zdradzi, nie pogorszy waszego humoru, nie będzie sprawdzał waszych wiadomości. Będzie tylko dla was. No bo to sernik. I masło orzechowe. I czekolada. Czy istnieje coś, co przebije to połączenie? No właśnie. Miłych wrażeń smakowych 😎



Składniki:

Spód:
80g daktyli
50g masla orzechowego
50g gorzkiej czekolady
100g płatków owsianych

Daktyle zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 20 minut.
Czekoladę rozpuszczamy (można w kąpieli wodnej lub w mikrofali z łyżką wody przez 30s).
W wysokim naczyniu umieszczany odsączone daktyle, rozpuszczoną czekoladę i masło orzechowe. Blendujemy. Dodajemy zmiksowane na pył płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Spód blaszki/naszynia natłuszczamy, a następnie wyklejamy masą. Pieczemy w 180st przez ok 10 minut.

Masa sernikowa:
70g serka wiejskiego 
80g serka kremowego typu Philadelphia 
200g mleczka kokosowego (gęsta część) 
130g masła orzechowego 
50g odżywki białkowej 
150g cukru 
Łyżeczka cynamonu 
200g musu z jablek (gotowe ze słoika) 
3 Jajka 

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie blendujemy całość. Pieczemy w kąpieli wodnej w 160st przez ok godzinę. 

Polewa:
50g gorzkiej czekolady 
50g mleczka kokosowego 
50g masla orzechowego 
2 łyżki miodu 
Szczypta soli

Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Gdy sernik ostygnie polewamy go.





Komentarze